Highly Connected - HICON Az oldal nyomtatásaAz oldal nyomtatása



A HICON szó egy Németországban gyártott csatlakozó márkát takar. Ha a kábelek felől közelítjük meg a csatlakozók kérdését, akkor szembe találjuk magunkat a Sommer Cable logójával. Merthogy ők a minőségi kábelek mellett, saját tervezésű csatlakozókat is gyártanak, melyek a Hicon márkajelzést viselik. Röviden szólva a Hicon a Sommer Cable egyik divíziója.
Németországból, és más európai országokban lévő gyáraikból szállítanak Európában, Ázsiát pedig Taiwanból, és Japánból látják el minőségi csatlakozókkal. Saját megfogalmazásuk szerint pro-innovatívak, melynek mélyebb értelme annyi, hogy igyekeznek elsőként kijönni a forradalmi technikai megoldásokkal a csatlakozók piacán.
Természetesen ezek a termékek szükségszerűen drágábbak, mintha kínából importált “profi csatlakozót” szeretnénk beszerezni. De a Hicon termékek árát nézve sikerült egy egészséges kompromisszumot kialkudni. És ha az ár/érték arányt nézzük, akkor igen magas pontszámot kapnak a termékek.

A Hicon csatlakozók ismertetőjegyei és értékei:
  • Hosszútávú megbízható csatlakoztathatóság
  • Egyszerű kezelhetőség

  • Illetve itt jegyezném meg, nem zárójelben, hanem félkövérítve, az 5 éves garanciát! Ami azt jelenti, hogyha a használat során anyaghiba miatt eltörik a csatlakozóláb, vagy elreped a sapka, akkor térítésmentesen kicseréli őket a gyár.


    De mitől lesz egy csatlakozó professzionális?
    Tulajdonképpen a profinak kikiáltott termékek valódi mivoltját a piacra kerülésük után pár hónappal mutatják meg. Ekkorra gyűlik össze a használatuk során annyi tapasztalat, hogy ítélkezni lehessen.

    Az a tapasztalat, hogy általában a drágább a jobb. Ez persze nyilván bizonyos keretek között igaz csak, de tényleg így van. A márkán kívül, még ha külsőre ugyanúgy néznek is ki a csatlakozók bizony az alapanyagot kell megfizetni. Ami az olcsóbb esetében lehet egy könnyű ötvözet, melynek az elektromos paraméterei biztosan jók valamire, de lehet, hogy egy vasszög is szebben viszi át a hangot... Szóval az igazi különbségek láthatatlanok. Ha minőségi kábelt használunk, (és miért ne tennénk?) akkor egy rossz csatlakozóval az egész hangrendszerünk átvitelét képesek vagyunk férfiasan szólva kiherélni.

    Amire érdemes odafigyelni csatlakozóvásárlásnál:
  • Galvanizált aranyozás, a megfelelő mértékben (silányabb termékeknél csak festve van)
  • Az érintkezők felületének egyenletessége (gyakoriak a sorjás példányok a bóvlik között)
  • Súly (a tipikus “van benne anyag”)
  • Alacsony átviteli csillapítás

  • A legtöbb HICON csatlakozónak van egy belső kábelszorítója a biztosabb csatlakozásért. Ha a csatlakozóházat lecsavarjuk, a csatlakozót pedig behelyezzük a házba, ezzel a szorítóval, majd visszacsavarjuk a házat, és a sapkát, a csatlakozó finoman “ráharap” a kábelek köpenyére, és biztosan tartja a helyén őket. Ezzel a megoldással gyakorlatilag az orvostechnikán keresztül a nyelvi laborokig mindenhol, ahol napi szinten erősen igénybeveszik a csatlakozókat biztosan kitartanak évekig!

    Egy pár kényelmes apróság:

    Az előbb említett belső kábelszorító jellemzően 3 oldalról tartja a kábeleket a “hagyományos” csatlakozók esetében. A HICONnál ezzel szemben 6 oldalról fogja közre a kábelt.


    Ez amellett, hogy majdnem kétszer akkora erővel tartja a kábelt a helyén mikor ráncigálják. Emellett a PVC bevonat a kábelen nem deformálódik annyira, mint az első esetben, és ha csatlakozócserére kerülne sor egyszerűbb az új csatlakozót rögzíteni.

    A másik örömteli dolog, hogy ha szabványos XLR csatlakozónkat szeretnénk vékony kábellel használni akkor nem kell trükközni, egyszerűen csak egy másik belső kábelszorítót kell használni, és akár 2mm vastag kábel végére is kerülhet az XLR mindenféle lötyögés nélkül. Ez főként csoportkábelek kifejtésénél hasznos.

    A SYSBOXX logóval ellátott termékek illenek a moduláris felépítésű szintén Sommer Cable által tervezett, és gyártott SYSBOXX fali/padló csatlakozó dobozokba. De akármilyen más szabványos D házas aljzatba is beszerelhetőek.

    Továbbá létezik egy újfajta jack csatlakozójuk, mely forrasztás nélküli szimbiózisban él a kábelekkel. Egy BNC krimpelővel erősíthető a kábel végére, így teremtve kontaktust. Gyorsabb mintha forrasztanák, és ugyanolyan biztos kötés. A kábelre krimpelt csatlakozó, 230 Newton húzóerő ellenére is a helyén marad. Ezzel magasan lekörözi az összes többi csatlakozásfajtát.

    És ez a sok információ, a teljes termékpalettával összefogva egy ízléses szép katalógusban megtekinthető az alábbi címen: